Næseblod kan nemt standses

Næseblod kan opstå, når et blodkar i næsen går i stykker, og ofte skal der ikke så meget til. Det er ikke svært at standse en næseblødning.

Du kan følge denne fremgangsmåde:

  1. Sid oprejst med overkroppen og læn hovedet let forover. Læg dig ikke ned, for så øger du blodtrykket i næsen, og det kan give endnu mere næseblod. Du skal heller ikke læne hovedet bagover, for så løber blodet bare ned i svælget.
  2. Tør forsigtigt næsen og puds evt. lidt, så blod og slim kommer væk.
  3. Klem med dine fingre omkring næseryggen.
  4. Køl med kolde omslag eller en ispose på og omkring næsen (husk dog at is/frost ikke må komme direkte mod huden, da det kan ødelægge hudcellerne. Pak evt. isposen ind i lidt stof)
  5. Du kan evt. også have en isterning i munden. Kulden hjælper med at trække blodkarrerne sammen. Lad dog ikke børn sutte på isterninger – giv dem i stedet en sodavandsis.
  6. Fortsæt behandlingen i mindst 10 minutter.  Og hvis blødningen ikke er standset, så klem i yderligere 10 minutter. Undgå varme drikke og alkohol, da det kan udvide blodbanerne.

Hvis ikke næseblødningen standser efter ovenstående behandling, bør du overveje at kontakte lægen. Det samme gælder, hvis næsen er skæv eller hvis der er tegn på hjernerystelse.