Viden om førstehjælp

Næseblod kan nemt standses

Sådan standser du næseblod

Næseblod kan nemt standses

Næseblod kan opstå, når et blodkar i næsen går i stykker, og ofte skal der ikke så meget til. Næseblod kan nemt standses – det er ikke svært. Det kan bløde fra det ene næsebor eller begge to. I langt de fleste tilfælde holder det op af sig selv.

Du kan følge denne fremgangsmåde:

  1. Sid oprejst med overkroppen og læn hovedet let forover. Læg dig ikke ned, for så øger du blodtrykket i næsen, og det kan give endnu mere næseblod. Du skal heller ikke læne hovedet bagover, for så løber blodet bare ned i svælget.
  2. Tør forsigtigt næsen og puds evt. lidt, så blod og slim kommer væk.
  3. Klem med dine fingre omkring næseryggen.
  4. Køl med kolde omslag eller en ispose på og omkring næsen (husk dog at is/frost ikke må komme direkte mod huden, da det kan ødelægge hudcellerne. Pak evt. isposen ind i lidt stof)
  5. Du kan evt. også have en isterning i munden og holde den med tungen op i ganen. Kulden hjælper med at trække blodkarrene sammen. Lad dog ikke børn sutte på isterninger – giv dem i stedet en sodavandsis.
  6. Fortsæt behandlingen i mindst 10 minutter.  Og hvis blødningen ikke er standset, så klem i yderligere 10 minutter. Undgå varme drikke og alkohol, da det kan udvide blodbanerne.

For at hindre ny blødning efter at en blødningsepisode er standset, er det vigtigt, at du undgår at pille og rode i næsen. Du bør heller ikke pudse næse i flere timer. Bøj dig ikke ned. Hold hovedet højere end niveauet for hjertet.

Næseblod kan nemt standses

Hvis ikke næseblødningen standser efter ovenstående behandling, bør du overveje at kontakte lægen. Det samme gælder, hvis næsen er skæv eller hvis der er tegn på hjernerystelse.

Få også flere råd om, hvordan man forholder sig næseblod på sundhed.dk. Og husk, at næseblod kan nemt standses.

På vores 6-timers og 12-timers førstehjælpskurser lærer du også, hvordan du giver korrekt førstehjælp ved næseblødning.

Del dette indlæg

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn