En bule vokser ikke indad

Førstehjælpsinstruktøren støder ofte på en sejlivet gammel myte om, at buler i panden kan vokse indad, hvis man kommer noget koldt på bulen.

Det er imidlertid ikke korrekt. Buler vokser udad, og det sker, fordi et slag mod huden får væske og blod fra en ødelagt/bristet blodåre til at samle sig under huden omkring det sted, hvor man har slået sig.

Når man kommer noget koldt på bulen, vil de bristede blodårer trække sig sammen, og blødningen under huden vil mindskes. Dermed falder bulen igen. Og i øvrigt lindrer det også smerterne, når man køler med noget koldt.

Den korrekte førstehjælp til buler i panden er derfor, at man straks kommer noget kold på det sted, hvor skaden er sket. Det kan fx være et omslag med kold vand fra hanen eller en kølepose. Husk dog, at du aldrig må komme noget, der er under nul grader (frosttemperatur) direkte mod huden. Pak køleposen ind i et viskestykke el.lign, så der ikke opstår frostskader i huden. Vær også altid opmærksom på hjernerystelse mv., hvis nogen har slået hovedet. Lær i øvrigt mere om ulykker med slag mod hovedet på et kursus i førstehjælp.