Viden om førstehjælp

Kan man brække et ribben, hvis man får hjertemassage?

Kan man brække et ribben, hvis man får hjertemassage?

Kan man brække et ribben, hvis man får hjertemassage?

Vi oplever af og til, at folk er bange for at give “forkert” førstehjælp. Og ét spørgsmål, mange stiller på et førstehjælpskursus er, kan man brække et ribben, hvis man får hjertemassage? Noget af dét, folk tilsyneladende frygter mest er, hvis de laver mere skade, end de gavner?

Man dør ikke af et brækket ribben – man dør af hjertestop! Og man kan ikke give forkert førstehjælp. Forkert førstehjælp er det samme som ingen førstehjælp!

Men kan man så brække et ribben under hjertemassage?

Svaret er ja, det kan man godt. Og det sker ikke sjældent. Faktisk oftere end du måske troede. Men det er ikke farligt at brække et ribben. Til gengæld er det livsfarligt ikke at få hjertemassage, hvis man har hjertestop.

Hvor almindeligt er det at brække et ribben ved hjertemassage?

De brystkompressioner, man giver under hjertemassage, skal på en voksen person udføres med en trykdybde på 5-6 cm for at være effektive. Hvis man trykker mindre end 5-6 cm, vil man ikke få tilstrækkelig blodcirkulation i kroppen. Dermed kommer der ikke livsvigtigt blod til hjernen. Det kan imidlertid kræve en overraskende stor kraft – op mod 50 kg for at være nøjagtig – for at komprimere brystkassen på en voksen person så meget.

Kan man brække et ribben, hvis man får hjertemassage?

Så derfor, ja – det er faktisk ikke unormalt, at ribbenene brækker i forbindelse med hjertemassage.

Nyere viden bekræfter, at man kan brække ribben

Tidligere har man været af den opfattelse, at ca. 30 procent af de mennesker, som fik hjertemassage, ville få ét eller flere brækkede ribben. Imidlertid antyder en undersøgelse, der i 2015 blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Resuscitation, at denne procentdel er en noget højere.

Undersøgelsen analyserede data fra 2.148 patienter, der havde fået hjertemassage.

Resultatet af den videnskabelige undersøgelse var følgende:

  • Der var skader på brystkassens knogler hos 86% af mændene og 91% af kvinderne.
  • 77% af mændene og 85% af kvinderne havde brud på deres ribben.
  • 59% af mændene og 79% af kvinderne havde brud på brystbenet.
  • Hos 33% af mændene og 12% af kvinderne var et eller flere ribben blevet skilt fra brystbenet.

Hvem har størst risiko for at brække ribben i forbindelse med hjertemassage?

Kvinder er mere tilbøjelig til at få skader i knoglerne end mænd. Desuden er ældre patienter mere udsat for denne type skader end yngre. Sygdom, som fx knogleskørhed (osteoporose), der svækker knoglerne, kan også give øget risiko for at brække knoglerne i brystkassen, hvis man får hjertemassage.

Undersøgelser viser endvidere, at fysisk store, robuste personer er mindre tilbøjelig til at brække et ribben, hvis de får hjertemassage.

Hvad skal du gøre, hvis du tror, at du har brækket et ribben på en person, der har hjertestop?

Det hurtige og korrekte svar er: Du skal ikke gøre noget som helst andet end blot at fortsætte med at give hjertemassage.

Når man giver hjertemassage, kan du muligvis høre en knækkende og knasende lyd eller opleve, at noget “giver sig” under dine hænder. Det er ofte brusk i brystbenet, som giver sig, og ikke selve ribbenene. Det er samme lyd, man hører, når man “knækker fingre”, hvor der dannes et vakuum inde i leddet, som ved at at manipulere fingrene, altså knække dem, udløser en lille luftboble, som springer. Og det giver den knækkende lyd.

Så selvom, at du nu har fået viden om, at der er risiko for at brække et andet menneskes ribben, hvis du giver hjertemassage, så skal huske på følgende:

Man dør ikke af et brækket ribben – man dør af hjertestop. Og ja, ribbensbrud kan være smertefulde – men det er bedre, end at være død, hvilket helt sikkert vil ske, hvis du stopper med at give hjertemassage.

Frygten for at brække et ribben må aldrig forhindre dig i at give hjertemassage og kunstigt åndedræt til en person med symptomer på hjertestop. Et brækket ribben vokser sammen igen. Men en person med hjertestop dør, hvis man ikke giver hurtig førstehjælp. Hjertemassage kan virke voldsomt, og der er risiko for at skade brystkassens knogler. Men skaderne er at foretrække frem for risikoen for, at personen dør. Hvis personen er heldig nok til at overleve, er der gode chancer for, at han takker dig. Og så er et brækket ribben en lille pris at betale for at få sit liv tilbage.

Vi anbefaler, at du lærer førstehjælp på et kursus. På alle vores førstehjælpskurser, lærer du at genkende symptomer på hjertestop, og du lærer at give hjertemassage samt at anvende en hjertestarter.

Del dette indlæg

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn