Viden om førstehjælp

Hoste-genoplivning virker ikke

Hostegenoplivning virker ikke

Det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald. Alligevel spreder det forkerte budskab sig i øjeblikket på bl.a. Facebook. Mange har læst opslaget om såkaldt hostegenoplivning, der fejlagtigt beskriver, hvordan man overlever et hjerteanfald (blodprop i hjertet) ved at hoste. I budskabet anbefales det, at man skal begynde at hoste kraftigt, gentagende gange, hvis man tror, at man er ved at få et hjertetilfælde. Det anbefales ligeledes, at man straks skal tage på hospitalet – om nødvendigt selv køre derhen i bil. Men hostegenoplivning virker ikke – og man skal aldrig selv køre til hospitalet ved mistanke om et hjertetilfælde. Man skal straks ringe 1-1-2.

Det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald

Det kan faktisk forværre situationen. Rådet om hostegenoplivning indeholder misvisende information. Effekten af hostegenoplivning, som beskrevet i budskaberne på nettet, er helt udokumenteret. Hoste kan hverken forhindre eller behandle et hjerteanfald (blodprop i hjertet). En blodprop i hjertet kræver behandling på hospital hurtigst muligt, idet situationen kan udvikle sig til et regulært hjertestop.

Uddrag fra det misvisende opslag på Facebook. Teksten fortsætter under billedet.

Hostegenoplivning virker ikke

En blodprop i hjertet kan have følgende symptomer:

  • Smerter og trykken midt i brystkassen. Smerterne varer oftest ved i flere minutter.
  • Smerter og ubehag i andre dele af overkroppen. Smerter kan stråle ud i én eller begge arme, op i kæben, hals eller ryg.
  • Besværet vejrtrækning.
  • Andre symptomer: Kold og klamtsvedende, svimmelhed og/eller kvalme.

Kvinder har ofte mere atypiske eller diffuse symptomer end mænd, men kvinder får også blodpropper i hjertet.

Hostegenoplivning virker ikke, og Dansk Råd for Genoplivning anbefaler, at man lærer at genkende symptomerne på en blodprop i hjertet. Og så skal man straks ringe efter hjælp på 1-1-2. Og hvis personen får hjertestop, er det vigtigt, at en førstehjælper med det samme giver hjerte-lunge-redning og hurtigt skaffer en hjertestarter. Det kan aldrig anbefales, at man kører i egen bil til hospitalet ved mistanke om blodprop i hjertet.

Hvis personen er bevidstløshed og ikke trækker vejret normalt, er der tale om et hjertestop, som kræver øjeblikkelig førstehjælp.

Hoste kan forværre tilstanden og udløse et hjertestop

Hvis man førsøger hostegenoplivning ved at hoste kraftigt og gentagne gange i forbindelse med en blodprop i hjertet, kan det forværre situationen og i værste fald udløse et regulært hjertestop, som er yderst livstruende. Derfor anbefaler både Dansk Førstehjælpsråd og Dansk Råd for Genoplivning, at man ikke følger rådet fra Facebook. Det samme gør blandt andet amerikanske og britiske cardiologiske selskaber.

Vi anbefaler, at du lærer førstehjælp på et kursus. På alle vores førstehjælpskurser, lærer du at genkende symptomer på blodprop i hjertet, og du lærer at give hjertemassage samt at anvende en hjertestarter.

Del dette indlæg

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn