Viden om førstehjælp

Kvinder får også blodpropper i hjertet

Kvinder får også blodprop i hjertet

Kvinder får også blodpropper i hjertet

I gamle dage troede man ikke, at kvinder kunne få blodpropper i hjertet. For når en mand fik problemer med hjertet og udviste symptomer på et hjertetilfælde, fik han ofte klassiske og typiske symptomer som f.eks. trykken i brystet, blev bleg, koldsvedende og fik svært ved at trække vejret. Det er ofte anderledes hos kvinder. Når kvinder får blodprop i hjertet, er symptomerne ofte lidt mere atypiske og diffuse end hos mænd. Og kvinder får også blodpropper i hjertet, ved vi nu.

Hvis en kvinde får en blodprop i hjertet, oplever hun ofte mere atypiske symptomer end en mand. Det er derfor vigtigt, at kvinder er ekstra opmærksomme.

De typiske symptomer på en blodprop i hjertet er centrale brystsmerter og vejrtrækningsbesvær. Smerterne i brystet kan være trykkende eller strammende. Mænd vil oftere have en trykkende fornemmelse, som kan beskrives som en elefant der sidder på brystet, eller et livrem, som er spændt stramt rundt om brystet.

Symptomer på blodprop i hjertet, som ofte opleves hos kvinder

  • Åndenød eller svært ved at trække vejret
  • En strammende fornemmelse om brystet, som hvis bh’en er for stram
  • Smerter i mellemgulvet og maven og smerter ståler om til ryggen eller op i kæben
  • Kvalme og opkast
  • Følelse af hjertebanken
  • Svimmelhed og besvimelse
  • Generel utilpashed
  • Ubehag og mathed
  • Klamsved
  • Angst

Hvad er en blodprop i hjertet?

En blodprop er en tilstopning af en blodåre. Blodproppen i hjertet begrænser gennemstrømning af iltholdigt blod til hjertemusklen. Der kan være mange årsager til en blodprop i hjertet, men hvis du kender symptomerne og får den rigtige behandling, kan du sagtens få et godt og almindeligt liv efter en blodprop i hjertet. En blodprop i hjertet (i fagsprog kaldet akut myokardieinfarkt eller forkortet som “AMI”) kræver en hurtig indsats for at redde liv og begrænse skaden. Hjerteforeningen har en række artikler om hjerte-kar-sygdomme, herunder også blodpropper i hjertet.

Førstehjælp ved symptomer på blodprop i hjertet

Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs og i værste fald få et hjertestop under kørslen.

Som førstehjælper er det vigtigt at optræde roligt. Få personen ned at sidde på gulvet med let løftet/oprejst overkrop. Ofte har personen ikke lyst til at ligge helt ned, da det vil forværre symptomerne og stramme omkring brystet. Forsøg at berolige personen og spørg evt. om hun fejler noget med hjertet, eller om hun har prøvet symptomerne tidligere. Måske har hun hjertemedicin, som du kan hjælpe med at finde frem. Ring 1-1-2 så hurtigt som muligt og bliv hos personen, indtil ambulancen ankommer. Forsøg IKKE hoste-genoplivning.

Vi anbefaler, at du lærer at genkende symptomerne på blodprop i hjertet. På alle vores førstehjælpskurser gennemgår vi symptomer og førstehjælp, og du lærer hjertemassage samt at anvende en hjertestarter.

Del dette indlæg

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn