ICE på mobilen anvendes ikke af redningsmandskabet

Politi og Falck bruger kun sjældent mobiltelefonen til at komme i kontakt med pårørende til tilskadekomne. Så at lave en ‘In Case of Emergency”-liste i mobilen, er ikke en brugbar løsning mener politi og Falck.

Med jævne mellemrum kan man få en besked om, at man bør oprette sine nærmeste pårørende under “ICE” i mobiltelefonens kontaktliste. Formålet skulle være, at politi og redningsfolk i tilfælde af en ulykke nemmere vil kunne komme i kontakt med pårørende.

I de forskellige beskeder, der florerer på nettet, er det tilsyneladende forskellige redningsfolk eller -tjenester, der opfordrer til at bruge nogle få minutter på at oprette ICE. Men informationschef i Københavns Politi Flemming Steen Munch advarer ifølge Ekstra Bladet mod at videresende disse mails. Politi og redningsfolk bruger nemlig sjældent mobiltelefonerne til at komme i kontakt med pårørende til tilskadekomne.

Hvis mobiltelefonerne ligger løst, kan det være svært at finde ud af, hvilken der tilhører hvem, ligesom man kan komme til at underrette de forkerte pårørende. Og det ønsker man jo ikke, siger Flemming Steen Munch. For at ICE skal kunne virke, skal telefonen være tænd eller ikke være låst med en PIN-kode. Ligeledes skal man være varsom med at gøre for mange private oplysninger tilgængelige i mobiltelefonen.

Falcks korpslæge Sven Trautner har ifølge Ekstra Bladet brugt måneder på at undersøge, om idéen kunne være brugbar, men han er kommet frem til, at idéen ikke kan anvendes.

De opfordringer, der hævder at være fra Falck-reddere, er således ikke et udtryk for en generel holdning hos Falck. Han nævner problemer, som dem Flemming Steen Munch er kommet med og tilføjer, at ICE-oplysningerne skal være opdaterede for at kunne bruges.

Idéen bag ICE stammer fra England, hvor politiet havde problemer med at kontakte pårørende i forbindelse med bombesprængningerne i London i 2005. Dengang var vi på mobilsiden.dk også hurtig til at opfordre til at bruge et par minutter på denne idé. Til forskel fra Danmark har man i England ikke et nationalt cpr-register og mindre end 20 procent af englænderne har brugbar identifikation på sig.

Så konklusionen er enkel: Ignorér de opfordringer, du får, om at oprette et “ICE-nummer” i din kontaktliste, og lad være med at sprede et ligegyldigt budskab om at anvende ICE. Politi og redningsvæsen anvender ikke ICE, og det er yderst sjælendt, at politiet i Danmark ikke kan identificere de personer, der er indblandet i ulykker og tilskadekomst.

Find yderligere information her:
Wikipedia: In case of emergency
Politiken: Falsk opfordring om nødnumre fra Falck
WEBwoman.dk: ICE kontakt på mobilen… del den ikke på Facebook
Mobil.nu: Velment kædemail vækker undren hos politi og Falck
Jyllands-Posten: Falck og politi afviser mail-tips