ICE på mobilen anvendes ikke af redningsmandskabet

Politi og Falck bruger kun sjældent mobiltelefonen til at komme i kontakt med pårørende til tilskadekomne. Så at lave en ‘In Case of Emergency”-liste i mobilen, er ikke en brugbar løsning mener politi og Falck.

Med jævne mellemrum kan man høre nogen fortælle, at man bør oprette sine nærmeste pårørende under navnet “ICE” i mobiltelefonens kontaktliste. Formålet skulle være, at politi og redningsfolk i tilfælde af en ulykke nemmere vil kunne komme i kontakt med de pårørende.

I de forskellige beskeder, der ofte florerer på de sociale medier, er det tilsyneladende forskellige såkaldte redningsfolk eller -tjenester, der opfordrer til at bruge nogle få minutter på at oprette ICE. Københavns Politis informationsafdeling har tidligere i Ekstra Bladet opfordret til, at man ikke videresender opfordringer om at benytte ICE. Politi og redningsfolk bruger nemlig sjældent mobiltelefonerne til at komme i kontakt med pårørende til tilskadekomne.

Hvis mobiltelefonerne og andre personlige genstande ligger løst på et skadested, kan det være svært at finde ud af, hvilke ting der tilhører hvem, ligesom man kan komme til at underrette de forkerte pårørende. Hvis ICE skulle være brugbart, ville det i givet fald være afgørende, at telefonen er tændt og ikke er låst med en PIN-kode.

Falcks tidligere korpslæge, Sven Trautner, har ifølge Ekstra Bladet brugt måneder på at undersøge, om idéen kunne være brugbar, men kom frem til, at idéen ikke kan anvendes.

De opfordringer, der hævdes at kommer fra enkelte Falck-reddere, er således ikke et udtryk for en generel holdning hos Falck. Han nævner de holdninger, som Politiet er kommet med og tilføjer, at ICE-oplysningerne skal være opdaterede for at kunne bruges.

Idéen bag ICE stammer fra England, hvor politiet havde problemer med at kontakte pårørende i forbindelse med bombesprængningerne i London i 2005. Dengang var mange mennesker i Danmark også hurtige til at opfordre til at bruge et par minutter på denne idé. Men til forskel fra Danmark har man i England ikke et nationalt cpr-register og mindre end 20 procent af englænderne har brugbar identifikation på sig.

Så konklusionen er enkel: Ignorér de opfordringer, du får, om at oprette et “ICE-nummer” i din kontaktliste, og lad være med at sprede et ligegyldigt budskab om at anvende ICE. Politi og redningsvæsen anvender ikke ICE, og det er yderst sjældent, at politiet i Danmark ikke kan identificere de personer, der er indblandet i ulykker og tilskadekomst.

Find yderligere information her:
Wikipedia: In case of emergency
Politiken: Falsk opfordring om nødnumre fra Falck
DAGENS.dk: Falck: – Skriv ikke ICE i telefonen for vores skyld
Jyllands-Posten: Falck og politi afviser mail-tips